English Version Χάρτης ιστοσελίδας ΕπικοινωνίαΑρχική Σελίδα / Χαιρετισμός Δημάρχου

Χαιρετισμός Δημάρχου


Χαιρετισμός για Ιστοσελίδα Δήμου Αμμοχώστου

Αγαπητοί Αμμοχωστιανοί, φίλοι και υποστηριχτές της προσπάθειας μας για επιστροφή στην πόλη μας και όλοι εσείς που νιώθετε ότι η υπόθεση της Αμμοχώστου είναι και δική σας υπόθεση, μια υπόθεση βάναυσης καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και μια υπόθεση συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα δικά μας παιδιά μεγάλωσαν με ιστορίες πραγματικές, που πολλές φορές μοιάζουν με παραμύθια. Με ιστορίες της Αμμοχώστου, της Βασιλεύουσας.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στην Ιστοσελίδα του Δήμου Αμμοχώστου. Για τους πιο παλιούς, είναι ο συνδετικός κρίκος με το ακριβότερο κομμάτι της ζωής τους, με την πόλη που άφησαν μέσα τη ψυχή τους. Για τους πιο νέους, ένα ευλαβικό ταξίδι στις ρίζες τους.

Η δική μας Αμμόχωστος, η πόλη του Ευαγόρα, η πόλη που γέννησε την Ανόρθωση, τη Νέα Σαλαμίνα, το ΓΣΕ, τον Ναυτικό όμιλο, το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, το Εμπορικό Λύκειο, το Κέντρο Ανωτέρων Σπουδών και τόσα άλλα Σωματεία και Ιδρύματα, αυτή η πόλη, μπροστά σας.

Μια πόλη βάναυσα μοιρασμένη στα δυό, με το συρματόπλεγμα της ντροπής καρφωμένο στα στήθια της.

Εκείνο τον μαύρο Αύγουστο του 1974, το διαμάντι της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου, κατελήφθη από τα Τουρκικά στρατεύματα. Μετά από πολυήμερους ανελέητους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές, του νοσοκομείου, των ξενοδοχείων και ολόκληρης της πόλης, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη μπροστά στην προέλαση του Τουρκικού στρατού, με τις ειδήσεις για τις φρικαλεότητες που είχε υποστεί ο άμαχος πληθυσμός στις περιοχές όπου καταλάμβανε ο Τούρκικος στρατός, να μην αφήνει κανένα περιθώριο στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η πόλης που δεν κοιμόταν ποτέ, οι χρυσές παραλίες, τα πολυτελή ξενοδοχεία και διαμερίσματα, το πολύβουο λιμάνι της, σε μια στιγμή μετατράπηκε σε μια πόλη φάντασμα.

Με μας, τους κατοίκους της να έχουμε βίαια εκτοπισθεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

43 χρόνια μετά, η δική μας πυξίδα, όπου και να βρισκόμαστε, δείχνει πάντα το δικό μας Βορρά, την Αμμόχωστο.

Δείχνει το Α και το Β Γυμνάσιο, το Λύκειο Ελληνίδων, τους καθηγητές και τους δασκάλους μας, τη Χρυσή Ακτή, τον Άγιο Ιωάννη, το Σταυρό, το Λάξη, τον Αϊ Λουκά. Για μας ο Σταύρος Τζιωρτζής είναι έτοιμος για ένα ακόμα 400ρι, ο Χατζηστάθης για νέα άλματα στο απλούν και ο αείμνηστος Λουκάς Λουκά για ένα νέο Παγκύπριο ρεκόρ στη σφαίρα. Το ΓΣΕ μας περιμένει ξανά με τον Παπαδόπουλο, τον Ζάγκυλο, τον Πανίκκο Ιακώβου, τον Κουρέα, το, Φώκκη, το Βαρνάβα, τον Κοκκινή, τον Κότροφο, τον Κοντεάτη και όλους τους υπόλοιπους που μας έκαναν περήφανους που είμαστε Αμμοχωστιανοί στον αθλητισμό, αλλά και τους τόσους άλλους μεγάλους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων της πόλης μας. Για να μην αναφερθούμε στην πανάρχαια ιστορία του Τεύκρου της Σαλαμίνας και τον αρχαίο πολιτισμό της.

36 χρόνια μετά, εμείς οι δημότες της κατεχόμενης Αμμοχώστου, προσδοκούμε και αγωνιζόμαστε για την επιστροφή και τη δικαίωση. Η Αμμόχωστος, η «Βασιλεύουσα» στις πράξεις και στις καρδιές μας αποτελεί σύμβολο αυτού του αγώνα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή πόλη της Κύπρου που κατέχουν τα τουρκικά στρατεύματα και το μόνο ψήφισμα που καταδικάζει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο είναι το 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ζητείται επίσης η επιστροφή της από το ψήφισμα 789 του 1992 που ζητά να δοθεί η Αμμόχωστος στα Ηνωμένα Έθνη σαν νεκρή ζώνη για επανεγκατάσταση. Παράλληλα η επιστροφή της Αμμοχώστου αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας με βάση την Β΄ Συμφωνία Κορυφής Κυπριανού / Ντενκτάς το 1979 αλλά και υποχρέωση με βάση το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δυστυχώς η Τουρκία αντί να ευρεθεί υπόλογος για την παραβίαση αυτών των ψηφισμάτων, αυτήν την στιγμήν είναι Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το μήνυμα στην πόλη μας, την «βασιλεύουσα» αλλά βωβή σήμερα Αμμόχωστο, είναι πως δεν την ξεχνούμε ποτέ. Θα ξαναγίνει η πόλη της ζωής μας καιθα γίνει η πόλη της ζωής των παιδιών μας.

Το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου είναι μια στρατηγική κίνηση που βοηθά την προώθηση της λύσης του κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου με τα μηνύματα που δίδει και σαν τέτοια τα αντιμετωπίζουμε.

Ο πολίτης είναι ο τελικός αποδέκτης των όποιων πράξεών μας και αυτός είναι ο κριτής. Στον πολίτη λογοδοτούμε και αυτός θα σταθμίσει τα έργα και τις ημέρες μας αλλά και ο κάθε Αμμοχωστιανός πολίτης πρέπει να λογοδοτήσει πρώτα στον εαυτό του, στα παιδιά του αλλά και στη Αμμόχωστο. Είναι με αυτό το πνεύμα που σας καλωσορίζω στη επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου Αμμοχώστου, για να σας ενημερώνουμε και να μας ενημερώνετε. Για να χτίσουμε μια στέρεη γέφυρα επικοινωνίας και αμφίδρομης πληροφόρησης.

Μέσα από αυτόν τον χώρο προσδοκούμε να έχουμε επικοινωνία και με τους απόδημους μας, οι οποίοι βρίσκονται στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη καθώς και με οποιουσδήποτε μελετητές, ερευνητές της ιστορικής αλήθειας για την Αμμόχωστο, γι’αυτό το περιεχόμενο θα παρατίθεται και σε αγγλική μορφή.

Εύχομαι το ταξίδι που θα έχετε στις γειτονιές της πόλης μας να είναι όμορφο, χρήσιμο, αποδοτικό και να βοηθήσει στην μεγάλη διαφωτιστική προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί εδώ και τώρα για να σώσουμε την πόλη μας.


Φιλικά,

Αλέξης Γαλανός
Δήμαρχος Αμμοχώστου

 


Print this page Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε

Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.