English Version Χάρτης ιστοσελίδας ΕπικοινωνίαΑρχική Σελίδα / Αναγόρευση Επίτιμων Δημοτών

Αναγόρευση Επίτιμων Δημοτών


  1. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας
  2. Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
  3. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Χριστόδουλος
  4. Ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νυν Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας κα. Άννα Διαμαντοπούλου
  5. Ο τέως Ολλανδός Ευρωβουλευτής κ. Jan Willem Bertens
  6. O Βρετανός Βουλευτής κ. Eddie O’Hara
  7. O τέως Βρετανός Βουλευτής κ. Tom Cox
  8. O μουσικοσυνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης
  9. Ο τραγουδιστής κ. Γιώργος Νταλάρας
  10. Η ιταλίδα ιστορικός και συγγραφέας Βαρώνη, Maria Grazia Siliato  

 

Κάρολος Παπούλιας

Πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2005 στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια υποδοχή του Προέδρου της Ελλάδας κ. Κάρολου Παπούλια και της συνοδείας του από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Γ. Σκορδή.

Σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος Παπούλιας παρέλαβε το σπασμένο κλειδί της Αμμοχώστου, που, όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Σκορδής αποτελεί σύμβολο απαγορευτικό της επιστροφής στα πάτρια εδάφη. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ελλάδας αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Δημότη Αμμοχώστου, κατεχόμενης μεν, ελεύθερης δε και ζωντανής στις καρδιές και τις σκέψεις των δημοτών της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκορδής.

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος Παπούλιας, μεταξύ άλλων, εξήρε τον πρωτεύοντα ρόλο της Αμμοχώστου μέχρι το 1974 σε αρκετούς τομείς και, κυρίως, στον πολιτιστικό. Είμαστε συστρατευόμενοι μαζί σας, τόνισε, μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Πάνω

Άννα Διαμαντοπούλου

Στο πολιτιστικό κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με φόντο την κατεχόμενη πόλη, ανακηρύχθηκε στις 23 Μαίου το 2003 το απόγευμα σε Επίτιμη Δημότη Αμμοχώστου η Ελληνίδα Επίτροπος αρμόδια για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου.

Πάνω

Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

Το σπασμένο κλειδί της κατεχόμενης Αμμοχώστου παρέλαβε στις 28 Ιουνίου του 1998 ο Έλληνας Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ενώ ατενίζοντας την πόλη φάντασμα είπε χαρακτηριστικά ότι "το φάντασμα της Αμμοχώστου καταδιώκει εκείνους που το δημιούργησαν".

Προσφωνώντας τον Έλληνα Πρόεδρο στην ακριτική Δερύνεια, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος σημείωσε ότι το συρματόπλεγμα μας χωρίζει από την άλλοτε βασίλισσα της Μεσογείου την πανέμορφη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο που βρίσκεται μόνο δύο βήματα μακριά. Εξέφρασε, εξάλλου, λύπη γιατί ο Τούρκος κατακτητής εμποδίζει τους κατοίκους της πόλης να φιλοξενήσουν στην πόλη τους τον Έλληνα Πρόεδρο, που κατάγεται από την Πάτρα που είναι αδελφοποιημένη με την Αμμόχωστο.

Παραλαμβάνοντας το σπασμένο κλειδί της πόλης, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα θλίψη οργή και αγανάκτηση γιατί αντικρίζει, όπως είπε, "ένα μέρος απαγορευμένο από την αδικία, την στρατιωτική βία και την κατάκτηση. Απαγορευμένο χωρίς κανένα δικαίωμα απαγόρευσης".

Πρέπει "να καταλάβουν τί σημαίνει να βλέπεις το σπίτι σου από μακριά και να μην μπορείς να ανοίξεις την πόρτα να μπεις μέσα", τόνισε και πρόσθεσε: "Ίσως τότε να καταλάβαιναν ακόμα κι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους να μην βαρύνεται με ευθύνη, πόσο βαριά είναι η ευθύνη όλων. Όχι μόνο εκείνων που χώρισαν την Κύπρο, που άδειασαν την Αμμόχωστο από τους κατοίκους της αλλά και όλων αυτών που τα ανέχονται".

Ατενίζοντας με διόπτρες την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε όλους να περάσουν από το σημείο εκείνο. "Όλοι πρέπει να νοιώσουν έστω κατά ένα μέρος τα συναισθήματα τα οποία κυριαρχούν στη δική μας καρδιά", είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι έτσι θα αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς.

"Το φάντασμα της Αμμοχώστου καταδιώκει εκείνους που το δημιούργησαν", τόνισε.

Πάνω

Μίκης Θεοδωράκης

Στις 18 Μαίου το 1999 ο μουσικόσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης αναγορεύτηκε σε επίτιμο Δημότη της Αμμοχώστου. Ο μεγάλος μουσικόσυνθέτης χαρακτήρισε αυτήν την τιμή την πιο "μεγάλη" και την πιο "συγκλονιστική" από όλες τις τιμές που έχει δεχθεί ως τώρα.

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι η Αμμόχωστος για τον ελληνικό λαό είναι μια πληγή, σημειώνοντας ότι η απελευθέρωση της Κύπρου θα ξεκινήσει από την απελευθέρωση της Αμμοχώστου.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Θεοδωράκη προσδίδει μέγιστη τιμή στη μαρτυρική Κύπρο σε μια φάση εξαιρετικά κρίσιμη.

"Θεωρούμε την αναγόρευσή σας φίλε ηθική δική μας υποχρέωση και την επίδοση του σπασμένου κλειδιού σε σας συμβολική για την εγρήγορση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα του δικαίου μέχρι τέλους", είπε ο κ. Πούγιουρος.

Πάνω

Γιώργος Νταλάρας

Στις 25 Απριλίου του 1999 σε τελετή που έγινε στα γραφεία του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό, ο Γιώργος Νταλάρας αναγορεύθηκε σε επίτιμο δημότη της Αμμοχώστου και απονεμήθηκε το σπασμένο κλειδί, σύμβολο της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της πόλης της Αμμοχώστου, καθώς και τιμητικό δίπλωμα, ως δείγμα αναγνώρισης κι εκτίμησης της συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς του στον αγώνα της Κύπρου.

Πάνω


Print this page Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε

Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.