English Version Χάρτης ιστοσελίδας ΕπικοινωνίαΑρχική Σελίδα / Αδελφοποιήσεις

Αδελφοποιήσεις


ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ   ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΧΑΝΙΩΝ

Την  Πέμπτη  10   Ioυνίου  2010  πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων  του Πολιτιστικού  Κέντρου  Κατεχόμενης  Αμμοχώστου  στη Δερύνεια  η τελετή  αδελφοποίησης    (Β΄ Φάση)  Αμμοχώστου -  Χανίων.

Το  πρόγραμμα  της  εκδήλωσης   άρχισε με χαιρετισμό του Πρέσβη της  Ελλάδας  στην Κύπρο κ. Βασίλη  Παπαιωάννου,  τον  οποίο  ανέγνωσε  η κα Ελένη  Βακάλη  Σύμβουλος της  Ελληνικής  Πρεσβείας.  Ακολούθησαν  χαιρετισμοί   από το  Δήμαρχο  Χανίων  κ.  Κυριάκο  Βιρβιδάκη και το Δήμαρχο  Αμμοχώστου  κ.  Αλέξη  Γαλανό.

Μετά  την ανάγνωση από  τον Αντιδήμαρχο  Αμμοχώστου  κ.  Ανδρέα  Σιοπαχά   των κειμένων  της αδελφοποίησης   ακολούθησε  υπογραφή της απόφασης  και του Πρωτοκόλλου  Αδελφοποίησης  από τους  Δημάρχους  Αμμοχώστου και Χανίων, καθώς  και η ανταλλαγή  αναμνηστικών  δώρων.    

Τέλος  παρουσιάστηκε ένα  ξεχωριστό  καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια  της Κύπρου και της Κρήτης  από  το  μουσικό  σχήμα  «Ανατολική  Μεσόγειος»  του  Μιχάλη    Χατζημιχαήλ  που κατενθουσίασε  τους  παρευρισκόμενους.

Πριν  την έναρξη  της  τελετής  αδελφοποίησης   τελέστηκε  στο Μνημείο  Αποθανόντων    Αμμοχωστιανών στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου  Κατεχόμενης  Αμμοχώστου   επιμνημόσυνη  δέηση ,  στην οποία είχε προστεί   εκ μέρους του Μητροπολίτη  Κωνσταντίας  &  Αμμοχώστου ο Πατήρ   Ηρακλείδιος. ΄Εγινε  επίσης,   κατάθεση  στεφάνων.

Την  Παρασκευή  11  Ιουνίου  μέσα  στα πλαίσια  των εκδηλώσεων για την αδελφοποίηση  Αμμοχώστου – Χανίων   πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση στη  Στέγη  Γραμμάτων  και  Τεχνών  στη  Λάρνακα.

Στην  εκδήλωση  αυτή  απηύθυναν  χαιρετισμό ο Δήμαρχος  Αμμοχώστου  κ.  Αλέξης  Γαλανός  και ο Δήμαρχος  Χανίων  κ.  Κυριάκος  Βιρβιδάκης  .  Στη  συνέχεια  ο κ.  Αντώνης  Μυλωνάς   Αρχιτέκτονας,  Προϊστάμενος  του Γραφείου   παλαιάς  πόλης  Χανίων  ανέπτυξε με μια  εμπεριστατωμένη  και ξεχωριστή ομιλία  το θέμα:   «Η  ιστορία της περιτειχισμένης  πόλης των  Χανίων  στο διάβα  των αιώνων,  κοινά  σημεία με την οχυρωμένη πόλη της  Αμμοχώστου».  Το  πρόγραμμα  ολοκληρώθηκε με ποίηση  και βιολί από τον Αμμοχωστιανό  ποιητή και μουσικό  Στέφανο  Ζυμπουλάκη, ο οποίος κατασυγκίνησε   τους  παρευρισκόμενους  με τον ποιητικό του οίστρο και τις ξεχωριστές  μελωδίες  του.

Οι  εκδηλώσεις  για την αδελφοποίηση,  αλλά και η θερμή  φιλοξενία  που προσφέρθηκε   από το Δήμο  Αμμοχώστου  στην επίσημη  αντιπροσωπία   του Δήμου Χανίων  σε  ανταπόδοση  της  δικής τους εξαιρετικής φιλοξενίας  τον περασμένο Φεβρουάριο στα Χανιά,    είναι η απαρχή μιας πολύ σημαντικής  πορείας  για τις δυο  πόλεις  και  ανοίγει  μια νέα  σελίδα στις  μακραίωνες   αδελφικές  σχέσεις της Αμμοχώστου  με τα Χανιά,  της Κύπρου  με την Κρήτη.


ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α'ΦΑΣΗ

Με την ευχή οι δημότες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν και να δώσουν νέα πνοή στην πανέμορφη πόλη - φάντασμα, επισφραγίστηκαν σε πρώτη φάση στις 17 Φεβρουαρίου 2010 οι αδελφικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των Δήμων Χανίων και Αμμοχώστου κατά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης στο Μεγάλο Αρσενάλι. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης στην Κύπρο τον Μαιο του 2010.

Ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανέφερε στην ομιλία του ότι “η συγκίνηση είναι μεγάλη. Δύο πόλεις, τα Χανιά και η Αμμόχωστος, αδελφοποιούνται. Η στιγμή αυτή είναι ιερή, έχει δε ιδιαίτερη βαρύτητα και για έναν ακόμη λόγο, γιατί η Αμμόχωστος εξακολουθεί να υπάρχει χωρίς τους νόμιμους κατοίκους της, μια πόλη - φάντασμα, μια πόλη έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των κυμάτων, αλλά και των πολιτικών παιχνιδιών. Μια πόλη από τις ιστορικότερες και ενδοξότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο κατοίκους και ζωή. Ευχή και προσδοκία μου, είναι να έλθει η μέρα εκείνη που οι δημότες της Αμμοχώστου θα επιστρέψουν και θα δώσουν νέα πνοή στην πόλη, τους κήπους, να μυρίσουν το άρωμα, να γευτούν τη δροσιά, να θαυμάσουμε και εμείς μαζί ζωντανή τη θρυλική ομορφιά της ιδιαίτερής σας πατρίδας. Γιατί η Αμμόχωστος, όπως και όλες οι τουρκοκρατούμενες περιοχές του νησιού σας, δεν είναι χαμένες πατρίδες”.
“Με το πρωτόκολλο αδελφοποίησης, που συνυπογράφουμε, πιστοποιούμε τους αδελφικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των Δήμων μας, ενώ παράλληλα προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξή τους με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού. Πρόσθεσε επίσης ότι: “Η παράλληλη ιστορία των δύο πόλεων, που στις σελίδες τους καταγράφτηκαν και ακόμη καταγράφονται αγώνες και θυσίες αιώνων για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μας δείχνουν και μας φωτίζουν τον δρόμο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί, για την επίτευξη της παγκόσμιας ευημερίας και ειρήνης και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μαρτυρική μας Κύπρο, που καταπατείται εδώ και σχεδόν 36 χρόνια από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα”.

O δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός, επεσήμανε ότι “θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός της αδελφοποίησης με τα Χανιά, της ηρωικής πόλης με την ένδοξη ιστορία, των Χανίων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η Αμμόχωστος αγωνίζεται ακόμη, όπως αγωνίστηκαν και τα Χανιά κάποτε, για να κερδίσει την ελευθερία της, σκλαβωμένη από τα τουρκικά στρατεύματα. Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, το να εκτεθεί προς τα έξω αυτό που κάνει η Τουρκία σε μια ευρωπαϊκή πόλη - φάντασμα, που την κρατά πεισματικά κλειστή και την αφήνει στο έλεος της φύσης.

O Δήμος Αμμοχώστου έχει αδελφοποιηθεί με τους πιο κάτω Δήμους:

O Δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Χανιών υποδέχονται στο Δημαρχείο Χανιών το Δήμαρχο κ. Αλέξη Γαλανό και  Αντιπροσωπεία του Δήμου μας.

 


Print this page Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε

Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.