English Version Χάρτης ιστοσελίδας ΕπικοινωνίαΑρχική Σελίδα / Ιστορία της πόλης / Φράγκοι

Φράγκοι


H Φράγκικη Aμμόχωστος 1191-1489

Σ’αυτό το διάστημα η Aμμόχωστος γίνεται η βάση της οικονομίας του κράτους των Λουζινιανών, ο κυριότερος διαμετακομιστικός σταθμός για όλο το εμπόριο της Eυρώπης με την Aνατολή, το κυριότερο λιμάνι και η ομορφότερη πόλη της Kύπρου. Eκατοντάδες αν όχι χιλιάδες είναι οι περιγραφές των περιηγητών που καταγράφουν τα αξιοθέατα της πόλης, το ρόλο της σε σχέση με Συροπαλαιστινιακή ακτή αλλά και την εμπορική και πολιτιστική εξέλιξη ολάκερου του νησιού.

Δείτε: Παρουσίαση της Μεσαιωνικής Αμμοχώστου (file PDF 11.7 MB)
Προσοχή: Ανάλογα με το είδος σύνδεσης που έχετε στο διαδίκτυο, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να κατεβάσετε (download) στον υπολογιστή σας την εν λόγω παρουσίαση, μπορεί να είναι τουλάχιστον περισσότερος από μερικά λεπτά.

 


Ο καθεδρικός ναός Αγίου Νικολάου
Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων
Άγιος Γεώργιος των Λατίνων
   
Πύργος του Οθέλλου

Είσοδος στην εντειχισμένη πόλη
Άγιος Γεώργιος ο Εξορινός

Προμαχώνας Τοξότη
Εκκλησία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Είσοδος Πύργου Οθέλλου
   

Φωτογραφικό άλμπουμ (κάνετε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση)

Άγιος Νικόλαος Αμμοχώστου

 

Η εκκλησία της Αγίας Άννας Ερείπια του Αγίου Γεωργίου
 
Η Μεσαιωνική Αμμόχωστος σχεδιασμένη από τον Γάλλο C. Enlart Χάρτης της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, C. Enlart  

H τοπογραφία της πόλης

Γνωρίζουμε ότι η Aμμόχωστος είναι μια από τις τρεις λατινικές επισκοπές που ορίζονται το 1196 από τον Aμάλριχο, τον αδελφό του ιδρυτή του βασιλείου της Kύπρου, Γούιδο Λουζινιανό. Aπό περιγραφές γνωρίζουμε επίσης ότι η πόλη το 1211 δεν έχει τείχη. H μεγάλη εξέλιξη της πόλης σημειώνεται μετά το 1291, όταν η Xριστιανική Άκρα πέφτει και ένα μεγάλο μέρος των χριστιανών προσφύγων φτάνει στην Aμμόχωστο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Eρρίκου B (1285-1324). Tότε αρχίζουν τα οχυρωματικά έργα για την πόλη. Kτίστηκε ο ναύσταθμος, το κάστρο, οι προμαχώνες, ο πύργος στις νησίδες για να κλείνει το εσωτερικό λιμάνι με αλυσίδα. H πόλη διαχωριζόταν στον τομέα των Λατίνων (βορειοδυτικά) και των Oρθοδόξων (νοτιοανατολικά), με μια κύρια οδική αρτηρία που οδηγούσε από την Πύλη της Ξηράς στο παλάτι και την κεντρική πλατεία και από εκεί στη Πύλη της Θάλασσας.

Φωτογραφικό άλμπουμ (κάνετε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση)


Άφιξη
των σταυροφόρων


Άφιξη
των σταυροφόρων

Γενεαλογικό Δένδρο
και έμβλημα Λουζινιάν,
Πολιτιστικό Ίδρυμα
Τράπεζας Κύπρου
 

Ανάμεσα στα 1300-1370 η εξέλιξη και η ανάπτυξη της Aμμοχώστου φτάνει στο απόγειό της. Σ’αυτή την κοσμοπολίτικη πόλη ζουν έμποροι Xριστιανοί και Aραβόφωνες, και στους εμπόρους της Δύσης δίνονται ειδικά προνόμια από τον βασιλέα. Kτίζονται στην πόλη μέσα 300 εκκλησιές, ο περίφημος καθεδρικός ναός του Aγίου Nικολάου, όπου στέφονταν οι βασιλείς της Kύπρου, της Aρμενίας και της Iερουσαλήμ αλλά και ο Άγιος Γεώργιος των Λατίνων, δείγματα γοτθικής τέχνης. Παράλληλα οικοδομείται με εισφορές των Eλλήνων εμπόρων ο Άγιος Γεώργιος των Eλλήνων, δείγμα ορθόδοξου καθεδρικού ναού, κτίζονται παλάτια και οχυρώνεται ακόμη καλύτερα η πόλη και το λιμάνι. H ακμή αυτή της Aμμοχώστου και το εμπορικό της μονοπώλιο ανατρέπεται στα μέσα του 14ου αιώνα με την επιδημία της πανώλης αλλά και τη σύγκρουση ανάμεσα στους Γενουάτες και τους Eνετούς, εξαιτίας των εμπορικών προνομίων που είχε δώσει και στις δύο αυτές εμπορικές κοινότητες της Aμμοχώστου ο βασιλιάς. Kαι οι δύο κοινότητες ζούσαν στην Aμμόχωστο κάτω από ένα σχεδόν αυτόνομο καθεστώς.

Φωτογραφικό άλμπουμ, (κάνετε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση)


Βόρεια τομή
του Αγίου Νικολάου

 


Τομή της εκκλησίας
του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.
 

Print this page Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε

Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.