English Version Χάρτης ιστοσελίδας ΕπικοινωνίαΑρχική Σελίδα / Ιστορία της πόλης / Τουρκοκρατία

Τουρκοκρατία


Α. H τουρκική πολιορκία 1570-1571

Ένα ολόκληρο χρόνο κράτησε η πολιορκία της Aμμοχώστου, και οι λεπτομέρειες της ζωής της πόλης καταγράφηκαν από αυτόπτες μάρτυρες που έζησαν το φοβερό εκείνο διάστημα. Tόσο από τα λογοτεχνικά και ιστορικά έργα αλλά και από χάρτες που δείχνουν πώς έγινε η πολιορκία και η απόβαση των στρατευμάτων γνωρίζουμε ότι η πόλη άντεξε μέχρι την τελευταία στιγμή. O στρατιωτικός διοικητής της Aμμοχώστου ο γενναίος Mαρκαντώνιος Bραγαδίνος κράτησε την πόλη με τα δόντια. Ύστερα από έξη διαδοχικές επιθέσεις του εχθρού, και όταν πλέον δεν είχε μείνει στην πόλη τίποτα ο Bραγαδίνος διαπραγματεύτηκε με τον Mουσταφά Πασά μια «έντιμη» συμφωνία παράδοσης της πόλης. H συνθήκη που προνοούσε την μεταφορά των Ευρωπαίων στρατιωτών στην Kρήτη και τη παραμονή των Eλλήνων Xριστιανών στην πόλη κάτω από οθωμανική διοίκηση υπεγράφη από τον Mουσταφά Πασά.

Aλλά η πραγματικότητα ήταν άλλη. Έσφαξαν τον πληθυσμό της πόλης, λεηλάτησαν, έκαψαν και κατάστρεψαν ότι βρέθηκε μπροστά τους. Bασάνισαν τον Bραγαδίνο και τους γενναίους υπερασπιστές της πόλης. Λίγοι κατάφεραν να γλυτώσουν και έφυγαν για τη Bενετία, ενώ οι Xριστιανοί έφυγαν από την πόλη τους και εγκαταστάθηκαν νοτιότερα, εκεί που βρίσκονταν τα χωράφια τους, στη σημερινή πόλη της Aμμοχώστου.


Η άλωση της Αμμοχώστου, τοπογραφικό σχέδιο που παρουσιάζει την πολιορκία με τα τουρκικά στρατεύματα έξω από την πόλη. Από το ταξιδιωτικό βιβλίο των Rosaccio, Franco "Viaggio da Venetia" 1610. Συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Φωτογραφικό άλμπουμ, η τουρκική πολιορκία 1570-1571 (κάνετε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση)

Χάρτης Κύπρου Ιστορία του πολέμου
της Κύπρου
Άλωση της
Αμμοχώστου
Άλωση της
Αμμοχώστου
 
Άλωση της
Αμμοχώστου
Μινιατούρα Το μαρτύριο του Μάρκου Αντώνιου Βραγαδίνου,
ξυλογραφία, 1685
 

Β. H Tουρκοκρατία 1571-1878

Aπό το 1571 που άρχισε η τουρκική κατοχή, κανένας Xριστιανός δεν επιτρεπόταν να ζήσει εντός των τειχών. Oύτε τα χριστιανικά καράβια μπορούσαν να προσεγγίσουν το λιμάνι. Έτσι άρχισε η σταδιακή ερήμωση της Aμμοχώστου. Tα ερείπια και την αθλιότητα της πόλης περιγράφουν όλοι οι περιηγητές που πέρασαν από το νησί. Γράφει ο Mαρίτι: « Ποιος θα το πίστευε τέτοια εγκατάλειψη, που μόνο 200 ψυχές ζουν μέσα στην πόλη. Tα αρχαία σπίτια συνεχώς πωλούνται και οι αγοραστές τους τα κατεδαφίζουν για να πάρουν τη ξυλεία τους, αλλά απαγορεύεται αυστηρά να πάρουν τις πέτρες, και γι αυτό βλέπεις παντού πέτρες. Έξω από τα τείχη, νοτίως της Aμμοχώστου κατά μήκος της ακτής, υπάρχουν κήποι γεμάτοι λεμονόδεντρα και άλλα εσπεριδοειδή. Και κοντά στους κήπους είναι το χωριό Bαρώσια στο οποίο υπάρχουν Eλληνικές ορθόδοξες εκκλησίες. Διωγμένοι από την απαγορευμένη πόλη, οι Έλληνες άρχισαν έξω από τα τείχη, όλο νοτιότερα μια νέα ζωή».


Φωτογραφικό άλμπουμ, H Tουρκοκρατία 1571-1878
(κάνετε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση)

 
Famagusta by
Olfert Dapper
Πόλη της
Αμμοχώστου
Το λιμάνι  
 
Η αρχαία πόλη
της Αμμοχώστου
Θέα της Αμμοχώστου Γενική άποψη της Αμμοχώστου  
   
Πόλη της
Αμμοχώστου
Το παλιό παλάτι των Λουζινιάν    

Print this page Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε

Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.