English Version Χάρτης ιστοσελίδας ΕπικοινωνίαΑρχική Σελίδα / Διαφώτιση / Έκθεση Φωτογραφιών Αμμοχώστου στο Εξωτερικό

Έκθεση Φωτογραφιών Αμμοχώστου στο Εξωτερικό


 
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015
 
 
 
 

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
 
 

Έκθεση Φωτογραφιών Αμμοχώστου στο Ισραήλ

Στις 6 Νοεμβρίου 2013 τελέστηκαν στην αίθουσα δεξιώσεων του δημαρχείου του Τελ Αβίβ τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης αφιερωμένης στη Αμμόχωστο με τίτλο «Famagusta, Α Εuropean Ghost Town». Η έκθεση διοργανώθηκε από το Δήμο Αμμοχώστου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ.

Tα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κος Aλέξης Γαλανός, ο οποίος ηγήθηκε αντιπροσωπείας του Δήμου που αποτελείτο από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου κκ. Μαρία Τσούκα και Κωνσταντίνο Χατζηκακού.

Την εκδήλωση, η οποία συνοδεύτηκε με την προβολή δύο ταινιών (για την Αμμόχωστο και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου), χαιρέτισαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ, κος Δημήτρης Χατζηαργυρού και ο καθηγητής ενετικής ιστορίας, κος Benjamin Arbel, ο οποίος αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από επίσκεψη στην κατεχόμενη πόλη και στην ιστορία της Αμμοχώστου. Κύριος ομιλητής ήταν ο κος Αλέξης Γαλανός.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν 120 περίπου προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων, ο Διευθυντής του Γραφείου του Δημάρχου Τελ Αβίβ, οι Πρέσβεις της ΕΕ, Σλοβενίας, Μάλτας, Εσθονίας και Βοσνίας καθώς επίσης και άλλοι διπλωμάτες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και από άλλες υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ισραήλ, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον κο Γαλανό, είχε συναντήσεις με το Δήμαρχο του Τελ Αβίβ κο Ron Huldai, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ισραήλ Δρ. Avishay Braverman και επαφές με αξιωματούχους στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου επισκέφθηκε επίσης το Μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στα Ιεροσόλυμα όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη κατάθεση στεφάνου από πλευράς Δήμου Αμμοχώστου, καθώς και το «Atlit museum» της Εξόδου, κοντά στη Χάιφα, όπου υπήρχε ειδικό τμήμα για την έξοδο από τον Καράολο της Αμμοχώστου. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Τέλος, ο κος Γαλανός παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Haaretz και σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου, κ. Αλέξης Γαλανός, πέρα από την προβολή του θέματος Αμμοχώστου και τις προτάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στους καθημερινά αναπτυσσόμενους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, και ότι αυτοί στηρίζονται όχι μόνο στο κοινό συμφέρον, αλλά και στην ιστορία και την παράδοση από αμνημονεύτων χρόνων όπως επίσης και στην αμοιβαία συμπάθεια και σεβασμό μεταξύ των δύο λαών μας. Ο κ. Γαλανός στην ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης Αμμοχώστου, είπε ότι παρόλη την οικονομική περιπέτεια που ζούμε, η Κύπρος δεν ζητά ευεργέτες αλλά καλούς φίλους και συνεργάτες στον πολύ ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής., ιδιαίτερα μετά από τον εντοπισμό και στις δύο χώρες μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
 
 
 
 
 
 
Δήμος Αμμοχώστου
 

8.11.13

 
 
Εκθεση Φωτογραφιών Αμμοχώστου στη Ρώμη
1 Οκτωβρίου 2013
"Μουσείο Pietro Canonica"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Tελέσθηκαν την Τρίτη,1η Οκτωβρίου 2013 στη Ρώμη, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου και στα πλαίσια της «Εβδομάδας Κυπριακού Πολιτισμού», τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης αφιερωμένη στη Αμμόχωστο με τίτλο «Famagusta, città europea fantasma». Tα εγκαίνια, στο μουσείο Pietro Canonica της Ρώμης τέλεσε ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου κ. Aλέξης Γαλανός.

Η έκθεση για την Αμμόχωστο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ», υπό την αιγίδα των Πρεσβειών της Δημοκρατίας στην Ιταλία και στην Αγία Έδρα και περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό αρχείου από την ακμάζουσα Αμμόχωστο της περιόδου 1960-1974 καθώς και πιο πρόσφατες φωτογραφίες της πόλης – φάντασμα, όμηρος του 1974, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αδικία που συντελείται εδώ και 39 χρόνια σε βάρος της πόλης και των κατοίκων της.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Γαλανός, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας του Δήμου που αποτελείται από τον Αντιδήμαρχο Αμμοχώστου κ. Συμεών Ιωάννου και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Χατζηκάκου.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρώμη κ. Λεωνίδας Μαρκίδης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλία «ΝΗΜΑ» κα Αλεξάνδρα Ζαμπά και η Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρώμης κα Valentina Grippo, εκ μέρους του Δημάρχου Ρώμης Ιgnazio Marino.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Vincenzo Lucchese, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς Ιταλίας – Κύπρου και έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις της Αμμοχώστου με την Βενετία και γενικότερα με την Ιταλία και την παρουσία και δράση της Αικατερίνης Κορνάρο στην Αμμόχωστο. Ανέφερε τέλος πως σε πρόσφατη επίσκεψη του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κατέστη αυτόπτης μάρτυρας της πολιτιστικής καταστροφής που συντελείται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο καθηγητής Vincenzo Lucchese δώρησε στον Δήμαρχο Αμμοχώστου, εκ μέρους του Συνδέσμου, αναμνηστική κεραμική προτομή της Αικατερίνης Κορνάρο, Βασίλισσας της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μαρτυρία των κοινών ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας.

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα κατά το οποίο η Κύπρια σοπράνο Μαρία Παπαϊωάνου, την οποία συνόδευσε στο πιάνο η Ελίνα Σαββίδου, ερμήνευσε κλασσικά ιταλικά και κυπριακά τραγούδια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, πλήθος προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, ξένοι Πρέσβεις και κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και τα μέλη της Αντιπροσωπείας του, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρώμη, είχαν συναντήσεις με Ιταλούς Βουλευτές, στελέχη πολιτικών κομμάτων, αξιωματούχους του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπους Τύπου.

 
 
 
 
 
 
 
Έκθεση φωτογραφίας στη Μαδρίτη με θέμα:
«Αμμόχωστος: Μια ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα»

ANAKOΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ

Μαδρίτη, 31 Μαρτίου 2010

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, συνοδευόμενος από τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Αμμοχώστου κ. Κώστα Χατζηκακού και κα. Μαρία Τσούκκα, πραγματοποίησε 3-ήμερη επίσκεψη στη Μαδρίτη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ και είχε σαν στόχο την ενημέρωση για την Αμμόχωστο καθώς και την προώθηση του θέματος της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Στις 30 Μαρτίου 2010 ο κ. Γαλανός είχε συνάντηση στο Palacio de Viana με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Miguel Angel Moratinos στο επίκεντρο της οποίας ήταν η προώθηση των εισηγήσεων της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εστάλησαν απευθείας στην Ισπανική Προεδρία της ΕΕ. Κατά την συνάντηση, συζητήθηκε, επίσης, και η πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Ισπανική Προεδρία καθώς και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ αναφορικά με την εφαρμογή των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Η συνάντηση του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Α. Γαλανού με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Μoratinos υπήρξε καθόλα χρήσιμη κι εποικοδομητική.

Την προηγούμενη μέρα, 29 Μαρτίου 2010, ο κ. Γαλανός στην ομιλία του σε κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Circulo Bellas des Artes, στο κέντρο της Μαδρίτης, η οποία διανθίστηκε με προβολή ταινίας, ανέλυσε την τραγωδία που βιώνουν για 36 χρόνια οι κάτοικοι της Αμμοχώστου. Ακολούθως, εγκαινίασε Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Αμμόχωστος: Μια πόλη φάντασμα».

Η Έκθεση Φωτογραφίας -όπως και η δεξίωση που ακολούθησε- οργανώθηκε από τον Δήμο Αμμοχώστου και την Πρεσβεία της Κύπρου στη Μαδρίτη. Tο πολιτιστικό Ίδρυμα ‘Νίκος και Μανουέλλα Βαρδινογιάννη βοήθησε την Πρεσβεία της Κύπρου στη Μαδρίτη στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων μέλη του Διπλωματικού Σώματος, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επικεφαλής ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.α.

Κατά την παρουσία του στη Μαδρίτη ο κ. Γαλανός παραχώρησε ξεχωριστές συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους των κυριοτέρων MME της Ισπανίας μεταξύ των οποίων της El Pais, El Mundo, El Imparcial, Europa Press και άλλων.

Από δεξιά: Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Χατζηκακού και Μαρία Τσούκκα και ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μαδρίτη κ. Νέαρχος Παλάς.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός και ο Πρέσβης κ. Νέαρχος Παλάς στην αίθουσα όπου διεξήχθη η έκθεση φωτογραφιών για την Αμμόχωστο λίγο πριν τα εγκαίνια στις 29 Μαρτίου 2010.


Έκθεση φωτογραφίας στη Μόσχα με θέμα:
«Αμμόχωστος: Μια ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα»

Πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2010 με μεγάλη επιτυχία στην πρεσβευτική κατοικία στη Μόσχα η έκθεση φωτογραφίας «Αμμόχωστος: Μια ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα». Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρέσβης και Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών, Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής κυβέρνησης κ. Georgi Muradov. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, που ηγείτο αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου αποτελούμενης από τους επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ κ. Κώστα Χατζηκακού και κ. Σίμο Ιωάννου αντίστοιχα, καθώς και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Πέτρος Κέστορας.

Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου, συμπεριλαμβανομένων Βουλευτών, Λειτουργών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών, διπλωματών και δημοσιογράφων.

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης κ. Πέτρος Κέστορας χαρακτήρισε την τουρκική πολιτική έναντι της Αμμοχώστου ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και την Αμμόχωστο ως σύμβολο του αγώνα του κυπριακού λαού για δικαιοσύνη και ελευθερία.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, αφού υπογράμμισε την τραγωδία της Αμμοχώστου η οποία οφείλεται στην πολιτική της Τουρκίας που αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί, μεταξύ άλλων, με δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης και του Δήμου Αμμοχώστου για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούνιο και, πρόσφατα, προς τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και αξιωματούχους της Ένωσης, με την οποία ζητείται να επιτραπεί, ως πρώτο βήμα για διασφάλιση του προαναφερθέντος στόχου, η είσοδος στην πόλη σ’ εμπειρογνώμονες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την ετοιμασία μελέτης για αναστήλωση των κτηρίων, ανακαίνιση των υποδομών και αποκατάσταση των υπηρεσιών της πόλης.

Στο χαιρετισμό του ο Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών, Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής κυβέρνησης κ. Georgi Muradov αναφέρθηκε στο δράμα της πόλης της Αμμοχώστου, την οποία χαρακτήρισε διαμάντι της Μεσογείου, τονίζοντας την ανάγκη λήψης ενεργειών για ανοικοδόμηση της πόλης και επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους.

Κατά την παραμονή της στη ρωσική πρωτεύουσα η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ivan Melnikov, τον Αναπληρωτή Δήμαρχο της Μόσχας κ. Valeri Vinogradov και το Διευθυντή του Τέταρτου Ευρωπαϊκού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Alexander Alekseyev. Ο Δήμαρχος κ. Γαλανός, αφού ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την επικρατούσα κατάσταση και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Δήμου Αμμοχώστου για διασφάλιση της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ζήτησε την ενεργό συμβολή τους ώστε να επιτραπεί σε εμπειρογνώμονες να εισέλθουν στην πόλη για να ετοιμάσουν έκθεση σχετικά με την ανοικοδόμηση της. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια για διασφάλιση του προαναφερθέντος στόχου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ενημέρωσε εκτεταμένα εκπροσώπους των κυριότερων μέσων μαζικής επικοινωνίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το θέμα της Αμμοχώστου, υπογραμμίζοντας ότι η διευθέτηση του, που αποτελεί δοκιμασία των προθέσεων της Τουρκίας, θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις προσπάθειες επίτευξης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός και αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, ο πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα κ. Πέτρος Κέστορας και λειτουργοί της πρεσβείας στο γραφείο του αντιπρόεδρου της Δούμας κ. Ivan Melnikov.


Πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφιών Αμμοχώστου στη Μαδρίτη στις 29 Μαρτίου 2010


Κυπριακή έκθεση φωτογραφίας στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης: Αμμόχωστος – μία Ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 27 Οκτωβρίου 2009 στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης, η παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Αμμόχωστος – μία Ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα». Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ηγούμενος αντιπροσωπείας του δήμου, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλείς των δημοτικών ομάδων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, κκ. Κώστας Χατζηκακού και Σίμος Ιωάννου, αντίστοιχα. Στα εγκαίνια παρέστησαν Σουηδοί επίσημοι, μέλη του διπλωματικού σώματος, στελέχη ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, μέλη της κυπριακής και της ελληνικής ομογένειας και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αμμοχώστου αναφέρθηκε στη ξεχωριστή περίπτωση της πόλης της Αμμοχώστου που εδώ και 35 χρόνια κρατείται κλειστή και έρημη, παρά τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ για την άμεση επιστροφή της στους κατοίκους της, αφημένη στη φθορά του χρόνου.


Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η διευθύντρια του Μουσείου Δρ.Sanne Houby–Nielsen και ο πρέσβυς της Κύπρου στη Σουηδία Παύλος Αναστασιάδης. Κατά τα εγκαίνια προβλήθηκε και ταινία μικρού μήκους με θέμα «Αμμόχωστος – μια Ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε επίσης με ιδιαίτερη επιτυχία η ταινία, «Ανασκάπτοντας την Σαλαμίνα, 1952 -1974: 34 χρόνια μετά». Προλέγοντας την προβολή, ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης αναφέρθηκε στην ιστορία των ανασκαφών της αρχαίας Σαλαμίνας που σταμάτησε βίαια η τουρκική εισβολή, στα συναισθήματά του επιστρέφοντας 34 χρόνια μετά ως επισκέπτης με εισιτήριο εισόδου στο χώρο που ανάσκαψε και την σημερινή κατάσταση εγκατάλειψης των σημαντικότατων αυτών αρχαιολογικών μνημείων.

Τόσο η προβολή των δύο ταινιών, όσο και η έκθεση φωτογραφίας για την κατάσταση της Αμμοχώστου πριν και μετά το 1974, είχαν ευρεία απήχηση και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.

Κατά την παραμονή της στη Στοκχόλμη, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου είχε επαφές με τον πρόεδρο της Βουλής Per Westerberg και τους βουλευτές Lennart Sacredeus, Anne Ludviqsson και Νίκο Παπαδόπουλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Frank Belfrage και τον διευθυντή της Δ/νσης ΕΕ Håkan Emsgård, την διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο ΠΘ Γραφείο Katarina Areskoug, τον νομάρχη Στοκχόλμης Per Unckel και τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Σουηδίας Anders Knape. Ο δήμαρχος έδωσε επίσης συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους.


Κατά την διάρκεια των συζητήσεων τέθηκε σε γενικές γραμμές το Κυπριακό και οι προσπάθειες επίλυσής του και κυρίως το θέμα της Αμμοχώστου και η ανάγκη εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ. Ο δήμαρχος τόνισε ιδιαίτερα ότι εφαρμογή της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το ΓΓ των ΗΕ για την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου για αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία περιήλθε και διεξαγωγή μελέτης για τις προοπτικές μελλοντικής ανοικοδόμησής της, θα αποτελέσει ένα σημαντικό θετικό βήμα και θα δημιουργήσει την αναγκαία δυναμική για βελτίωση του κλίματος και προώθηση των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού. Υπογράμμισε δε ότι η Αμμόχωστος αποτελεί απτή δοκιμασία της πολιτικής βούλησης της Τουρκίας να επιτρέψει την επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε την Σουηδία να ασκήσει την επιρροή της προς την Άγκυρα για το σκοπό αυτό.


Εφημερίδα Πολίτης, Εφημερίδα Φιλελεύθερος


ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
« ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ-ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ »

"Μέσα στα πλαίσια διαφώτισης του Δήμου Αμμοχώστου για το θέμα της Αμμοχώστου στο εξωτερικό, τελέστηκαν στις 28 Απριλίου 2009 στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Famagusta: A European Ghost Town». Η έκθεση τέθηκε υπό την αιγίδα του πρώην Κύπριου Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου, της Lidia Geringer de Oedenberg που ανήκει στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Sir Robert Atkins από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Miguel Angel Martinez. Η έκθεση φωτογραφίας, περιλάμβανε 45 πρόσφατες αλλά και παλιές φωτογραφίες από την κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Αμμοχώστου. Η επιτυχής έκθεση φωτογραφιών της Αμμοχώστου μαζί με το διαφωτιστικό υλικό που πήραν μαζί τους οι χιλιάδες επισκέπτες σε διάφορες γλώσσες, αποτέλεσε την καλύτερη προβολή της παράνομης κατοχής της ευρωπαϊκής πόλης της Αμμοχώστου από την Τουρκία μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η έκθεση φωτογραφιών έχει εμπλουτιστεί προσφάτως με 6 φωτογραφίες παρμένες από το Ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου «Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου 1952 - 1974, 34 χρόνια μετά», με κύριο αφηγητή τον ανασκαφέα καθηγητή Δρα Βάσο Καραγιώργη. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί πλέον μέρος της προβολής της Αμμοχώστου στο εξωτερικό.

Η έκθεση φωτογραφιών και το 12 λεπτο απόσπασμα του ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2009 στο Λουξεμβούργο στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο υπό την αιγίδα του Μέλους της Κύπρου και πρώην Δημάρχου Αμμοχώστου, κύριου Κίκη Καζαμία.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν περίπου 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μελών του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς και ξένων διπλωματών. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γαλανός συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. V. Silva Caldeira και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής του Λουξεμβούργου, κ. Ben Fayot. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση με τον Δήμαρχο Λουξεμβούργου, κ. Paul Helminger, με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο Δήμων.

Ακολούθησε προβολή στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης στις 27 Οκτωβρίου 2009, ένεκα και της προεδρίας της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συνέχεια η έκθεση προβλήθηκε στο Σπίτι της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Βερολίνο στις 3 Νοεμβρίου 2009. Έπεται παρουσίαση της έκθεσης στα Χανιά της Κρήτης, ένεκα και της αδελφοποίησης του Δήμου Αμμοχώστου με τον Δήμο Χανίων τον Ιανουάριο του 2010, στη Μαδρίτη τον Απρίλιο του 2010 και σε πολλές άλλες χώρες.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας για την Αμμόχωστο που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου στο Σπίτι της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Βερολίνο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, υπό το γενικό τίτλο "Αμμόχωστος - μια ευρωπαϊκή πόλη φάντασμα", τέλεσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο οποίος μετέβη για το σκοπό αυτό στη γερμανική πρωτεύουσα επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου αποτελούμενης από τον κ. Κώστα Χατζηκακού εκ μέρους του ΔΗΣΥ και τον κ. Χριστάκη Κουμπάρου εκ μέρους του ΑΚΕΛ.

Στην ομιλία του ο κ. Γαλανός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Αμμόχωστος πρέπει να επιστραφεί χωρίς όρους στους νόμιμους κατοίκους της όπως προνοούν αποφάσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι η πόλη κρατείται από τα τουρκικά στρατεύματα εδώ και περισσότερο από 35 χρόνια κλειστή και ερημωμένη, για να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως ως ενέχυρο τη δεδομένη στιγμή.

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο κ. Hans-Andreas Schönfeldt, Πρόεδρος του Ιδρύματος που διαχειρίζεται το Σπίτι της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία κ. Παντιάς Δ. Ηλιάδης.

Ο Πρέσβης κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι η έκθεση για την Αμμόχωστο, όπως και η έκθεση φωτογραφιών The Wall για τη διαιρεμένη Λευκωσία, που επίσης παρουσιάζεται αυτό τον καιρό στο Βερολίνο, εντάσσονται στα πλαίσια των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και αποτελούν τη συνεισφορά της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους για την Αμμόχωστο στην οποία παρουσιάζονται τα επιτεύγματα των φιλοπρόοδων κατοίκων της πόλης μέχρι την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και η ερειπωμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

 


Print this page Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε

Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.