Ελληνική Έκδοση Site Map Contact Us 

Home / History of our town / Indepedence

Indepedence


Η Αμμόχωστος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος το 1960 καθώς η πόλη γίνεται ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και ταυτόχρονα γίνεται διεθνώς γνωστή και ως εξαίρετο τουριστικό θέρετρο. Ειδικότερα για τον τουριστικό τομέα ο κυπριακός οργανισμός τουρισμού έδινε στη δημοσιότητα πολύ εντυπωσιακά στοιχεία: Το 1960 η Αμμόχωστος διέθετε 14 ξενοδοχεία δυναμικότητας 427 κλινών, ενώ το 1974, λίγο πριν την Τουρκική εισβολή, διέθετε 37 ξενοδοχεία δυναμικότητας 6.302 κλινών, ενώ από απόψεως ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων το 1973 η Αμμόχωστος φιλοξένησε 713.455 τουρίστες από ένα παγκύπριο σύνολο 1.334.490, λίγο περισσότερο από το μισό του συνόλου των τουριστών με προορισμό την Κύπρο.

Ανάμεσα στους εκτεταμένους πορτοκαλεώνες που περιέβαλλαν την πόλη, και δίπλα στη θαυμάσια αμμώδη παραλία της, είχαν ανεγερθεί σύγχρονα ξενοδοχεία και η Αμμόχωστος είχε πάρει μια όψη έντονα κοσμοπολίτικη. Το τουριστικό μέλλον της Αμμοχώστου και της Χρυσής Ακτής φαινόταν εξασφαλισμένο γιατί βασιζόταν όχι μόνο στην απέραντη και καταγάλανη θάλασσα, αλλά και στα γύρω μνημεία, τη Σαλαμίνα και την Έγκωμη που αποκτούσαν μέσα από τις ανασκαφές παγκόσμια φήμη. Κυρίως όμως η άνθηση της πόλης οφειλόταν στους κατοίκους της, τη φιλοξενία, την εργατικότητά και τη δυναμικότητά και τον ενθουσιασμό τους. Τα επτά μίλια ανάμεσα στην παραλία της Σαλαμίνας και αυτήν της Δερύνειας φιλοξένησαν όλη την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της πόλης στα χρόνια αμέσως μετά την ανεξαρτησία.

Την ανάπτυξη της Αμμοχώστου όμως τερμάτισε βίαια η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974. Η Αμμόχωστος καταλήφθηκε από τους εισβολείς τον Αύγουστο του χρόνου εκείνου. Έκτοτε, και μέχρι σήμερα, η παλαιά (εντός των τειχών) πόλη κατοικείται όχι μόνο από Τουρκοκυπρίους αλλά και από εποίκους που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία. Η εκτός των τειχών σύγχρονη πόλη παραμένει ακατοίκητη και έρημη, μια μεγάλη και όμορφη πόλη - φάντασμα.


Print this page Top Mail

Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.